Ziua Nationala a Romaniei, 1 Decembrie zi libera
Romania este sarbatorita anual la 1 decembrie pentru a comemora expansiunea la granitele sale actuale in urma Primului Razboi Mondial.
La aceasta data, Transilvania, Basarabia si Bucovina s-au alaturat Romaniei in 1918. Fiind o sarbatoare publica si zi libera prin lege pentru populatia intreaga, scolile si majoritattea institutiilor sunt inchise.
Ce facem de 1 Decembrie
Romania isi sarbatoreste 1 Decembrie cu parade militare si discursuri publice oferite de liderii nationali in special in cele mai importante orase legate de acest eveniment si anume Bucurestiul si Alba Iulia ("orasul sindical"), dar si in celelalte orase ale tarii. Majoritatea populatiei din Romania are zi libera.
1 Decembrie este o sarbatoare oficiala in Romania, astfel incat bancile, birourile publice si multe intreprinderi private sunt inchise.
Persoanele care intentioneaza sa calatoreasca prin intermediul transportului public in timpul acestei sarbatori trebuie sa verifice programul deoarece exista posibile modificari ale orarelor multe artere din oras fiind inchise.
Unele parti ale Bucurestiului si, eventual, alte orase mari, pot fi inchise in anumite momente ale zilei pentru parade militare.
Putina istorieZiua Nationala a Romaniei marcheaza unificarea tarii in 1918. Independenta deplina a Romaniei a fost recunoscuta in 1878, dar nu a fost pana in 1 decembrie 1918 in orasul Alba Iulia, cand Romania - alcatuita din Moldova si Tara Romaneasca la acea data - a fost unita cu Transilvania, Crisana, Banat si zona Maramuresului.
Ziua nationala de 1 decembrie a fost sarbatorita in Romania din 1990, dupa caderea Partidului Comunist Roman.
Sarbatoarea 1 Decembrie zi libera este simbolizata prin steagul Romaniei care flutura in toate colturile oraselor din tara.
Cele 3 culori ale drapelului, rosu, galben si albastru, simbolizeaza 3 provincii romanesti - Tara Romaneasca (galbena), Moldova (rosu) si Transilvania (albastra).
De asemenea imnul national "Desteapta-te, romane!" este un simbol al unitatii, curajului si patriotismului in randul romanilor.
Ziua Nationala a Romaniei este o sarbatoare speciala pentru romani data de importanta evenimentului istoric din 1918, Unirea Transilvaniei cu Romania. Astfel, in aceasta zi, tara noastra urma sa fie condusa de un singur stat national.
Tot la aceasta data, anual avea loc o deplasare cu trenul istorica in care regele Ferninand impreuna cu familia pleca din Gara Regala Sinaia cu un tren a carui locomotiva functiona cu aburi si se deplasa catre Alba Iulia, oras in care a a vut loc Marea Unirea.
Astazi romanii sarbatoresc prin parade militare, concerte si spectacole stradale, muzica populara si mese imbelsugate.